3D printer zelfbouw

Anno 2014 is het een niet te ontkennen feit: de 3d-printer is in opkomst. Hoewel de techniek al een aardige tijd bestaat, is het de laatste jaren pas interessant en betaalbaar geworden voor particuliere consumenten. Met een 3D printer bespaar je op de lange termijn heel wat kosten. Kopje laten vallen? Je print gewoon een nieuwe. Tandje van je kam af? Printen die handel. Wat nog leuker is, is 3D printer zelfbouw. Dit houdt in dat je zelf je eigen 3D printer in elkaar sleutelt. Let wel, dit is voornamelijk een goed idee voor mensen die klussen erg leuk vinden en daar ook enigszins bedreven in zijn. 3D printer zelfbouw is een alternatief voor de aanschaf van een volledig verzorgde printer. Meestal zijn deze apparaten, wanneer je ze in één stuk bij een winkel of van een handelaar koopt, nog behoorlijk prijzig. 3D printer zelfbouw kan je dan een aardig voordeel opleveren. De aanschaf van een pakket voor 3D printer zelfbouw is aanzienlijk vriendelijker voor je portemonnee, maar je moet er dan wel nog wat voor doen.

Hoe werkt 3D printer zelfbouw?

Een pakket voor 3D printer zelfbouw, dat klinkt gemakkelijk. Hoewel het inderdaad lijkt alsof je slechts het pakket hoeft te bestellen, een paar schroefjes hoeft aan te draaien en je eerste 3D print te maken, komt er veel meer technisch detail bij kijken. De vergelijking met een IKEA-kast is niet geheel onterecht en werkt bemoedigend voor aspirant printerbouwers, maar het is toch wel iets ingewikkelder dan dat. Voor 3D printer zelfbouw dien je enig gevoel te hebben voor de technische kant van het proces. Voor wie daarin is geïnteresseerd en er meer over wil leren, is het kopen van een 3D printer zelfbouw pakket een ideale stap. Hoe gaat dit 3D printer zelfbouw nu precies in zijn werk? Allereerst kies je voor een bepaald merk en model bouwpakket. Welke keuze ja maakt kan beïnvloed worden door de reden waarom je überhaupt een 3D printer wil hebben (werk, plezier, interesse, knutseldrang), je beschikbare budget en je overwegingen voor het milieu. Dit laatste punt klinkt misschien vreemd, maar er bestaan 3D printers die gebruik maken van biologisch afbreekbaar materiaal. Deze zijn echter, ook wanneer je ze via 3D printer zelfbouw pakketten verkrijgt, bijzonder prijzig. Wanneer je die paar duizend euro liever ergens anders aan besteed, is een kleiner model dat minder precies werk levert en waarvan het bronmateriaal iets alledaagser is een betere keuze. ER zijn, kortom, een paar punten waar je rekening mee moet houden als je overweegt te beginnen aan 3D printer zelfbouw:

  • de prijs van het bouwpakket
  • de printkwaliteit
  • de stabiliteit van het geprinte eindproduct
  • de hoeveelheid in elkaar te passen onderdelen (ook wel: niveau van technisch inzicht vereist voor het 3D printer zelfbouw project)
  • het formaat van de printer
  • de snelheid waarmee geprint kan worden

Heb je alle opties in overweging genomen en besloten met welk pakket jij je aan de 3D printer zelfbouw gaat wagen, dan bestel je het bouwpakket online. Dit is de eenvoudigste manier om aan een 3D printer zelfbouw pakket te komen. De betaling wordt snel en veilig afgehandeld en je hebt de bestelling binnen een paar werkdagen in huis. Als het goed is wordt het pakket geleverd met een uitgebreide beschrijving van hoe de verschillende onderdelen in elkaar gezet moeten worden. Heb je nog vragen of kom je ergens niet uit? Dan heeft de fabrikant vaak een forum beschikbaar gesteld waar een online gemeenschap (met leden die gemiddeld wat meer ervaren zijn in de 3D printer zelfbouw) klaar staat om je verder te helpen. Komt het antwoord niet vlot genoeg of helemaal niet, dan kun je altijd nog bellen met de fabrikant. Zij staan je graag te woord over eventuele onduidelijkheden of onvolkomenheden in de bouwtekening.

Goede investering, lang plezier

Een 3D printer in huis halen is allang geen science fiction meer. Sterker nog, 3D printer zelfbouw is bezig aan een stevige opmars. Hoe je printproducten eruit zien, hoe groot ze zijn en hoe veel je er maakt bepaal je helemaal zelf. Dit kunnen meubels zijn of sierraden, kunst of eetgerei. Winkelen wordt verleden tijd. In de zeer nabije toekomst (dat wil zeggen: nadat je 3D printer zelfbouw hebt ondernomen) ben je niet langer afhankelijk van wat een grote winkelketen je goedkoop aan kan bieden. Het enige dat je nog nodig hebt is het bronmateriaal (dat over het algemeen niet duur is) en een digitaal ontwerp van het gewenste product. Dit is te verkrijgen door het te downloaden van speciaal daarvoor bestemde websites, of door het voorwerp dat je wilt hebben te scannen. Net als met een reguliere scanner en printer, maakt de 3D scanner een digitale kopie, die via de 3D printer weer in de oorspronkelijke drie dimensies kan worden opgebouwd. Investeren in 3D printer zelfbouw helpt zo niet alleen je kennis van dit populairste technologische hoogstandje van de 21ste eeuw, maar ook je bankrekening zal erg blij met je zijn. Het idee is namelijk dat wat je zelf thuis kan printen, niet meer in de winkel gekocht hoeft te worden. De techniek is nog in ontwikkeling en zal zich, onder invloed van de toenemende vraag van particuliere gebruikers, in de komende jaren alleen maar sneller en sneller verbeteren. Ben je er vroeg bij en leer je via 3D printer zelfbouw alvast de essentie van het 3D printen, dan kun je heel veel plezier beleven aan deze technologische revolutie.